Rap-Co

Wat zijn liquiditeitsproblemen en hoe los je ze op?

×
Ga terug naar het overzicht

Wat zijn liquiditeitsproblemen en hoe los je ze op?

Bij veel onderneming levert liquiditeit geen problemen op. Zeker in het MKB zijn er doorgaans genoeg middelen om leveranciers te kunnen blijven betalen. Toch kan het onverhoopt voorkomen dat de omzet achterblijft of dat je bedrijf sneller groeit dan het aankan. Als je niet tijdig ingrijpt, kunnen er structurele liquiditeitsproblemen ontstaan. Maar wat zijn liquiditeitsproblemen precies? En belangrijker nog – hoe los je ze op?

Wat zijn liquiditeitsproblemen?

Liquiditeit omvat simpel gezegd alle middelen die direct gebruikt worden voor het betalen van lopende verplichtingen. Zijn die middelen niet toereikend? Dan heb je een liquiditeitsprobleem. Je kunt dan niet meer voldoen aan de betaling van je vaste lasten, aan de uitbetaling van salarissen of aan de betaling van facturen van leveranciers. Uiteindelijk kunnen deze liquiditeitsproblemen leiden tot een faillissement.

Hoe ontstaan liquiditeitsproblemen?

Liquiditeitsproblemen kunnen op allerlei manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door een terugval van de omzet vanwege ontwikkelingen in de markt of een onverwacht faillissement van één van je grootste klanten. Maar de liquiditeit kan ook onder druk komen te staan door grote investeringen met (te) hoge aflossingsverplichtingen of een uitgelopen doorlooptijd van een project waarvoor je wel kosten hebt gemaakt, maar nog niet kunt factureren.

Problemen met de liquiditeit kunnen echter niet alleen ontstaan door tegenslagen. Ook wanneer je bedrijf hard groeit, kun je problemen ervaren met de liquiditeit. Bij een snelle groei lopen de inkomsten- en uitgavenpatronen vaak niet synchroon, terwijl een continu groeiende omzet wel vraagt om direct meer werkkapitaal. Bovendien krijg je vaak te maken met meer debiteuren en loop je dus ook meer risico.

Hoe los je liquiditeitsproblemen op?

Heb je last van een (tijdelijke) negatieve cashflow? Of kun je structureel niet meer aan je betalingsverplichtingen voldoen? Pak de problemen direct aan. Met deze opties kun je liquiditeitsproblemen oplossen:

 • Uitstel van betaling aanvragen

Vraag uitstel van betaling aan bij crediteuren of de Belastingdienst. Dit biedt de ruimte en tijd om je facturen betaald te krijgen of passende maatregelen te treffen.

 • Kortlopend krediet aanvragen
  Tijdelijke problemen met de liquiditeit zijn op te vangen met een kortlopend krediet. Het is een kortlopende lening waarmee je direct aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen en jezelf wat ademruimte kunt verschaffen.
 • Betalingstermijn verkorten
  Het kan lonen om de betalingstermijn van je facturen te verkorten naar bijvoorbeeld 30 of 14 dagen. Hiermee worden je vorderingen doorgaans sneller betaald, waardoor je liquiditeitspositie op de korte termijn verbetert.

 • Voorfinanciering/factoring

Als je de behoefte hebt om snel je cashflow te verbeteren, kan het handig zijn om je facturen voor te laten financieren door een factoringsbedrijf. Hiermee krijg je je facturen vaak al binnen enkele dagen betaald. Nadeel is wel dat je (soms hoge) provisies moet betalen.

 • Procesoptimalisatie & sanering
  Bij structurele liquiditeitsproblemen bieden bedrijfssanering, verkoop van bedrijfsmiddelen of procesoptimalisatie uitkomst. Door het afstoten van onrendabele afdelingen en bedrijfsprocessen te optimaliseren/automatiseren, bespaar je op de lange termijn flink op je kosten. Daarnaast geeft ook de verkoop van overbodige middelen direct een boost aan de liquiditeit.

Voorkomen is beter dan genezen

In het geval van liquiditeitsproblemen is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Je kunt bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen leasen in plaats van kopen, voorraden verkleinen en het beheer optimaliseren, geplande investeringen uitstellen en ga zo maar door. Het is vooral belangrijk om gríp op de situatie te houden en daarvoor is inzicht in de financiële situatie cruciaal. Een financieel dashboard biedt je dat inzicht en stelt je in staat om liquiditeitsprognoses te maken. Zo weet je of je kunt investeren of dat je (tijdelijk) moet bezuinigen en kun je snel anticiperen.

Hulp nodig?

Heb je last van liquiditeitsproblemen of wil je ze voor zijn? Met ruime ervaring weten onze specialisten altijd de vinger op de zere plek te leggen. Met dashboarding, analyses en controlling op afstand zorgen we dat ondernemingen weer financieel gezond worden – en blijven. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

Neem contact op

Ga terug naar het overzicht